Overprikkeling (HSP, ADHD, autisme)

Ervaar je teveel prikkels? De hele dag door krijgen we allerlei prikkels binnen die door het brein verwerkt worden. Dit zijn interne prikkels zoals gevoelens, gedachten en lichamelijke sensaties, maar ook externe prikkels zoals geluiden, geuren, licht, mensen en omgevingen. Als je overprikkeld bent komen er meer prikkels binnen dan je brein kan verwerken.

Overprikkeling kan tot allerlei lichamelijke, emotionele en sociale problemen leiden. Bij langdurige overprikkeling maakt het lichaam voortdurend stresshormonen aan. Teveel stresshormonen kunnen tot klachten als burn-out, slaapproblemen, angststoornissen, depressie, maag- en darmklachten of zelfs hartklachten leiden. Overprikkeling komt relatief vaak voor bij mensen die hoogsensitief zijn, AD(H)D of autisme hebben. 

Overprikkeling en hoogsensitiviteit

Ben jij een hoogsensitief persoon (HSP)? Dan komen prikkels heviger en steviger binnen en verwerk je ze intenser dan een niet hoogsensitief persoon. Je bent gevoeliger voor omgevings-, sociale en emotionele prikkels. Deze prikkels filteren is lastig voor je. Via je zintuigen komt er van alles tegelijkertijd binnen en je moet al die informatie verwerken waardoor je sneller overprikkeld kan raken. Dit heeft grote invloed op hoe je je voelt en gedraagt. Voorkom dat je uitgeput raakt. Leer je grenzen kennen. Weet welke emoties en stemmingen die je oppikt van jouzelf en niet die van iemand anders zijn. Herken waar je weer van oplaadt en ontdek wat je nodig hebt om je goed te voelen over jezelf.

Overprikkeling en AD(H)D

Vind je het lastig om keuzes te maken omdat je overprikkeld bent? Als je AD(H)D hebt ben je gevoeliger voor prikkels en kan je daardoor al snel overprikkeld raken. Tegelijkertijd wil je ook niet dat de verveling toeslaat als het je gelukt is om het aantal prikkels te beperken. Hoe reguleer je dat? Wat heb je nodig om weer ruimte in je hoofd te krijgen en om de balans tussen overprikkeling en onderprikkeling te vinden en deze in stand te houden? Word je bewuster van hoe overprikkeling en onderprikkeling bij jou werkt en welke keuzes je hierin kunt maken vanuit je eigen natuurlijke behoeften en kwaliteiten. Resultaat: ruimte in je hoofd en positieve energie!

Overprikkeling en autisme

Herken jij je in autisme en wil je beter leren omgaan met je prikkelgevoeligheid? Als er meer informatie bij je binnenkomt dan je brein kan verwerken raakt je hoofd te vol. Het gevolg is overprikkeling en controleverlies dat gepaard gaat met een sterk gevoel van onveiligheid. Uiteindelijk ‘ontplof’ je, of klap je juist helemaal dicht. Bewustwording van welke prikkels je last hebt, de eerste signalen van overprikkeling herkennen en leren hoe jij weer tot rust komt kan het gevoel van controle weer teruggeven. Wees kritisch en bepaal zélf aan welke prikkels je je blootstelt. Hierdoor kan je beter je grenzen aangeven, voor jezelf en in contact met anderen.

Raak jij snel overprikkeld? BloeiWijzer coacht je graag in het voorkómen en herkennen van overprikkeling bij jezelf en ondersteunt je in het aanleren van vaardigheden om met overprikkeling om te gaan. 

Heb je vragen? Neem gerust contact op of maak direct een afspraak voor een gratis kennismakingsgesprek.